De start van je horeca terrasseizoen

Voor de meeste horecaondernemers komt het terrasseizoen er weer aan. Op 1 maart mag de horeca in veel steden de terrassen weer buiten zetten. En ook het weer gaat steeds beter meewerken. In dit artikel helpen we je graag met een verzameling van tips, checklists en links voor de start van jouw horeca terrasseizoen

Winterterras wordt zomerterras

We hebben genoten van de winterterrassen afgelopen periode. Maar voor veel ondernemers gaat er veel veranderen nu. Winterterrassen worden weer zomerterrassen. Dat merk je fysiek in de grootte van het terras, de opstelling van het terras. Maar ook de terraskaart ziet er in de zomer anders uit als in de winter. 

Hoe kun je je goed voorbereiden op de eerste terrasdagen?

Wij hebben 5 tips voor je uitgewerkt. Een aantal tips zijn gekoppeld aan checklists die jou helpen om van je terrasseizoen een succes te maken.

  1. Is je terras comfortabel genoeg?
  2. En niet te vergeten: is je terras ook online zichtbaar?
  3. Hoe kun je je goed voorbereiden op de eerste terrasdagen?
  4. Waar moet je op letten om je terras optimaal te exploiteren?
  5. Hoeveel procent van je omzet komt uit je terras?
  6. Hoe kun je je goed voorbereiden op de eerste terrasdagen?
 
 
Normaal beginnen we in maart. Maar in 2019…

De eerste zonnestralen die echte warmte afgeven. De eerste dag dat je zonder winterjas buiten kan zitten. Dat noemen we in Nederland de eerste terrasdag. 

Terrasjesdag. Zo noemde de Misset Horeca deze dag afgelopen jaar in een artikel. Natuurlijk een knipoog naar rokjesdag. Een term die bedacht is door schrijven, columnist en dichter Marin Bril. 

Nu valt terrasjesdag meestal eerder dan rokjesdag, maar het gevoel is hetzelfde: De winter is voorbij! Letterlijk en figuurlijk gooien we de winterjassen van ons af. En we geniet weer buiten van wat we hebben moeten missen vanaf die mooie nazomers van afgelopen september.  Je gasten houden van buiten zitten en van terrasjes. Je gasten houden van lekkere lome middagen en avonden en ze houden van lekker eten en drinken. De wetenschap dat die periode er weer aankomt in combinatie met het feit dat we nu ook echt weer buiten kunnen gaan zitten. Dat is de echte start van het terrasseizoen voor de consument. 

De vrijdagmiddagborrel inluiden op het terras, dat kan vandaag makkelijk door het zachte weer.

Telegraaf 15-02-19 – Het weekend zal ook bijzonder zacht worden. Zaterdag staan er opnieuw hoge temperaturen voor de tijd van het jaar in de verwachting. De zon laat zich met regelmaat zien en de temperaturen liggen tussen de 11 en 16 graden. Bereikt het kwik in De Bilt 13 graden, dan wordt er een landelijk record verbroken. Volgens Weerplaza is die kans vrij groot. Lees dit artikel hier.

5 Tips voor horecaondernemers om het terrasseizoen goed van start te gaan.

TIP 1) Is je terras comfortabel genoeg?

Uit de wind, uit de regen en uit de felle zon is jouw terras een stuk aangenamer. Is jouw horecaterras comfortabel genoeg voor gasten zodat je meer omzet scoort op je terras? Heb je gedacht aan: 

Niet één terras is hetzelfde. Per terras zijn de omstandigheden anders. De eerste vraag die je jezelf stelt is misschien wel: wat wil ik met mijn terras? 

Hoe groot is de potentiële omzet? Wat is het verdienmodel? Ligt je terras aan een openbare weg of in een historisch stadscentrum? Welke factoren hebben invloed op het comfort van je gasten?

  • weersomstandigheden
  • natuurlijke omstandigheden
  • waar grenst je terras aan
  • je uitstraling
Weersomstandigheden
De weersomstandigheden kunnen je terrasomzet maken of breken. Zitten je gasten vol in de wind omdat het te hard waait buiten? Vermoedelijk zal je terras niet heel vol zitten dan. Dat is jammer want uit de wind is gevoelstemperatuur veel hoger. Achter een windscherm zitten je gasten je heerlijk comfortabel ook al waait het stevig buiten. Ook een parasol of een zonwering zijn de perfecte manier om de wind tegen te houden. Dit zelfde geld voor regen. Onder een overkapping zitten je gasten heerlijk en serveer jij je dinner gewoon op je terras. Ook als het regent. Natuurlijk kost het geld om te investeren in je terras. Denk goed na over de mogelijkheden die het terras jouw biedt. Als je je gasten geen comfort biedt is de kans groot dat je omzet mist op je terras.


Natuurlijke omstandigheden

Natuurlijke omstandigheden kunnen een voordeel of een nadeel zijn op jouw terras. Zo zitten je gasten bij felle zon heerlijk onder de schaduw van die grote boom op jouw terras. Maar uit een boom valt ook troep. Takjes, bladeren, stukjes schors en uitwerpselen. Een parasol aanschaffen om de consumpties van je gasten te beschermen is in dat geval een slimme keuze. En heb je veel ruimte buiten? Denk dan goed na waar je je terras neerzet. Kun je gebruik maken van afscheidingen die er al zijn? Een zijmuur? De afscheiding van de buren? Hoe vaak zien we geen terrassen ergens midden in een ruimte terwijl het langs de gevel zoveel fijne zitten zou zijn.

Horeca Image windscherm model DF is een mooi windscherm voor jouw horeca terrasWaar grenst je terras aan?

Waar grens jouw terras aan? Aan een parkeerplaats? Aan een gracht? Aan een drukke weg? Aan het terras van de buren? Denk heel goed na, of vraag advies, hoe je moet omgaan met de grens van je terras. Wat zouden jouw gasten fijn vinden? Waar zitten ze graag? Ligt jouw terras naast een gracht? Bedenk dat je gasten het heerlijk vinden om naar het water te kijken. Maar ze willen ook dat hun kinderen veilig kunnen zitten. Windschermen met glazen onderpanelen zorgt voor allebei. En ligt jouw terras naast een parkeerplaats? Ook dan zijn windschermen geen slecht idee vaak maar dan liever met dichte onderpanelen. Ook op drukke pleinterrassen is het belangrijk om goed de grenzen aan te geven. Toch jammer die groep van acht personen die dachten dat ze op jouw terras zaten. Dat bleek helaas omzet voor de buren te worden.

Je uitstraling

Je moet uitstralen wie je bent en wat je doet. Dan trek je de juiste gasten naar je zaak. Is jouw uitstraling een allegaartje. Is er geen consistente stijl op je terras, en tussen je terras en je zaak? Bestaat je terras uit verouderde materialen en kapotte elementen? Als gasten keuze hebben dan kiezen ze toch liever het terras wat meer aansluit op hun beleving, wat er goed en verzorgd uitziet. Waarvan de stijl pas bij wat gasten zoeken. Voorbeelden hiervan zijn terrassen met mooi meubilair, met mooie professionele kussens met logo uitstraling. Verzorgde en schone terrasafscheidingen, parasols of zonwering. Maar ook de details zijn van belang: plantenbakken, zichtbaarheid van je kaart. En niet te vergeten, je uitstraling en de verkoopkwaliteiten van je personeel.

Terrassen zitten vol

Telegraaf 16-02-19 – Ook een stukje noordelijker in Limburg, in Venlo, geniet iedereen van de zon. „Ja, dan staan plots de terrasjes buiten”, zegt Wieteke van café Old Dutch in het centrum. „En eigenlijk al te weinig, want het zit vol. Maar morgen gaat alles naar buiten. Het is voor de klanten genieten, en voor de horeca is het een mooie meevaller.”  Lees dit artikel hier.

Tip 2. En niet vergeten: is je terras ook online zichtbaar?

In de artikel geven je een aantal tips, checklists voor de start van jouw horeca terrasseizoen. De tweede tip die we je graag willen geven is: bedenk een strategie voor je online zichtbaarheid. Zorg in de eerste plaats voor aantrekkelijke professionele foto’s van je terras op het moment dat je terras vol zit. Maak foto’s van je terras en van je drankjes en hapjes. Maar zorg ook dat je terraskaart online zichtbaar is. Laat mensen via Facebook op je Wifi. Dat levert een check-in of een pagina-like op en spoor mensen aan om een leuke review ter schrijven. Meer over Wifi via Facebook lees je hier

Welcome In the Spotlight: “Nodig influencers en bloggers uit. Laat ze ervaren, proeven, genieten op jouw terras. Vraag aan hun of ze hun ervaringen willen delen op hun kanalen. Hun bereik is vele malen groter dan jouw bereik. 

Welcome In The Spotlight is een social media bedrijf dat jou kan helpen bij je online zichtbaarheid. Zeker in het terrasseizoen is het wegens drukte niet altijd mogelijk om je social media kanalen bij te houden. Welcome in the Spotlight helpt jou hierbij.

Voorbeelden van bekende bloggers in de grote steden zijn: By SamAmsterdam Foodie,  en Feastfood in Amsterdam. In Rotterdam geniet we van de blogs van Rotterdamfoodblog, en lezen we in Foodinista over de hotspots op de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam. Elke stad, regio, provincie heeft haar eigen bloggers. Nodig ze uit! 

Tip 3. Waar moet je op letten om je terras optimaal te exploiteren?

Wat kun je nu al doen om het terrasseizoen tot een succes te maken en ook te verlengen? Hoofdredacteur Marjon Prummel van Misset Horeca schreef een mooi artikel hierover.

“Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je personeel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes?”

In dit artikel  lees je haar tien aandachtspunten voor het optimale terras.

Tip 4. Hoeveel procent van je omzet komt uit je terras? 

“Het terras wordt steeds belangrijker voor de Nederlandse horeca. Harold van Workum heeft dit als geen ander benut. Maar liefst 80 procent van zijn omzet komt van het terras en dat dan ook nog met fantastische marges.” In de Misset Horeca lazen we deze woorden in dit artikel.

Tip 5. Hoe kun je je goed voorbereiden op de eerste terrasdagen?

“Twee jaar geleden zat ik op die eerste terras dag op een terras in Zandvoort aan Zee. Om het mild uit te drukken: ik was niet de enige. Ik zag hoe het in deze strandtent volledig uit de hand liep. De wachttijden liepen op en lang niet iedere gast bleef op z’n plaats zitten.”

Wouter Verkerk: “Ik zag hoe het in deze strandtent volledig uit de hand liep. De wachttijden liepen op en lang niet iedere gast bleef op z’n plaats zitten.”

In dit artikel  inspireert Wouter Verkerk je om na te denken over hoe je de (onverwachte) drukte naar je hand kan zetten. Wouter eindigt zijn artikel met naar onze mening prachtige zin: “Of het nou de eerste, de drukste, de heetste of een verregende terrasdag wordt: stel jezelf deze vraag: op welke vraag zal morgen iedere gast antwoorden met ‘Ja, graag!’ Maak een plan en houd de regie. Maak er het allermooiste terrasseizoen ooit van!”.

Ook horecanederland.tv heeft een mooie item gemaakt over je zomerterras. In deze video hoor je op 0.37 een hele simpele tip maar waardevolle tip.

Maarten Wessels van Horecanederland.tv.: “Stel je voor: ik ben een gast. Waarom zou ik dan bij jou op het terras komen zitten?”

In deze video wordt ook aandacht besteed aan het uiterlijk van je terras, de hapjes op je kaart, een drankenkaart. En je  medewerkers. “Is jouw terras al zomerklaar?” vraagt presentator Maarten Wessels zich af.

Bedankt voor het lezen van dit artikel. 

We hopen dat we met dit tips en checklist in dit artikel een goede bijdrage hebben kunnen leveren aan een perfecte start van jouw terrasseizoen. Wil je naar aanleiding van dit artikel iets met ons delen? Mail ons dan op redactie@horecaimage.nl

Offerte aanvragen
Al onze producten en diensten zijn maatwerk. Op het ene terras is een parasol monteren veel minder werk als op het andere terras. En een markies is makkelijker monteren op de ene gevel in vergelijking met de andere gevel. En hoe groot moet je markies worden? 12 meter of 2 meter? Kortom we werken niet met standaardprijslijsten. We maken onze producten op maat voor jou. Ook onze diensten zijn afgestemd op jouw behoefte. Maar we werken natuurlijk graag een prijs voor je uit. Via onderstaande knop kun je een vrijblijvende offerte aanvragen. Vertel je ons wat je nodig hebt?
Social Media
Op social media delen we interessante informatie en foto’s over onze producten. Ook delen we nieuws over horeca terrassen en horeca gevels. Like ons op FacebookInstagram. En volg ons op TwitterPinterest en Linkedin. Zo houden we je graag op de hoogte.
 
Wist je dat we zelfs onze eigen dagelijkse krant hebben?
The Horeca Image Daily. We verzamelen hierin dagelijks het laatste nieuws uit de horeca. Dit begon ooit als een soort “knipselkrant” voor eigen gebruik. Toen dachten we: waarom zullen we dit niet delen met iedereen die hierin geïnteresseerd is.   
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

You Might Also Like

2 thoughts on “De start van je horeca terrasseizoen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *